Museum Spakenburg

Altijd Visserijdag in Museum Spakenburg

De Visserijdag is misschien wel de mooiste dag in het jaar. Gelukkig is het in Museum Spakenburg elke dag een beetje Visserijdag. Verschillende onderdelen in het museum hebben een link met het visserijverleden. De historische vishangen uit 1877 zijn daarvan het mooiste voorbeeld. Oude attributen in het gebouw herinneren aan het visserijverleden en het mooie is dat een presentatie het oude werk in de hangen duidelijk maakt.

Op het buitenterrein van het museum staat een taanketel die op de Visserijdag actief in bedrijf is. Een mooi gezicht om te zien hoe de ketel wordt gestookt en de netten in het dampende water worden neergelaten en vervolgens na het tanen in de mast worden gehesen om te drogen.

In het museum is in de vaste collectie ook aandacht voor het thema dat dit jaar aan de Visserijdag is verbonden: de Vloot is thuis. Als de vloot thuis was, moest de was worden gedaan. Bij het thema Wim & Wimpje is dat uitgebeeld. Verder is er aandacht voor de periode voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Een film laat zien hoe het leven was op de Zuiderzee en hoe dat aan een eind kwam.

Tot slot heeft het museum een collectie modellen van vissersschepen die ooit op de Zuiderzee voeren. Deze Zuiderzeevloot geeft een beeld van schepen die in de loop van de tijd zijn verdwenen. Over deze Zuiderzeevloot is een boekje te koop met gegevens over de schepen en de makers.

Meer informatie over Museum Spakenburg op de website van het museum