Museumhaven Spakenburg (Oude Haven)

Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg zet zich in voor een levende haven en promoot het belang van het behoud van de Bottervloot, de Scheepstimmerwerf en de Rode Loods.

Het historische hart van Spakenburg is al eeuwenlang een unieke pittoreske kern van grote culturele waarde en met grote toeristische aantrekkingskracht.

Er is echter actie geboden voor het te laat is: van de ooit meer dan 200 authentieke vissersschepen liggen er nu nog zo’n 40 in de Museumhaven. Veel van de schippers/eigenaren komen nu op een leeftijd dat zowel het varen als het onderhoud te zwaar zal worden. Sommigen hebben hun pensioen in het schip zitten. Momenteel liggen er meerdere schepen te koop. Stel dat ze verkocht worden naar een andere plaats dan Spakenburg…. Er zijn er ook die met gelijkgestemde liefhebbers hun schip in een eigen kleine stichting ondergebracht hebben. Maar dit is niet iedereen gelukt.

Speerpunten van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg zijn:

  • Educatie/vrijwilligers
  • Beheer en instandhouding
  • Fondsenwerving
  • Botters in business en Marketing/ Communicatie

foto: Wim RuizendaalEr is inmiddels een Museumhavenfonds waaruit diverse aankoop- en onderhoudsactiviteiten gefinancierd worden. Er is een groep van 22 vrijwilligers die nu opgeleid wordt. Ze hebben al meerdere lessen gevolgd in de Rode Loods. Iets voor jou?
Blijf van alle ontwikkelingen en activiteiten op de hoogte en schrijf je in voor de Nieuwsbrief via de website. www.museumhavenspakenburg.nl
(Recht onderaan op de Homepagina kun je je inschrijven).

De SBMS heeft de ANBI-status: dit maakt het fonds extra aantrekkelijk (met ruime aftrekmogelijkheden!) voor sponsoren en donateurs – groot of klein – om geldelijke steun te verlenen aan dit prestigieuze langjarige project.

Het gezicht van Spakenburg mag niet verloren gaan, de scheepstimmerwerf moet een werkende werf blijven en de haven met haar vissersschepen is te waardevol voor het aanzien van het dorp om te laten verdwijnen. Een toeristische trekpleister immers die zijn weerga niet kent, volkomen uniek!
Tijdens het seizoen varen de authentieke houten vissersschepen dagelijks meerdere keren uit vol met geïnteresseerde, enthousiaste bezoekers. Dit ‘botter opstapplan’ is een breed uitgewerkt initiatief van de SBMS. De visserijgeschiedenis van de toenmalige Zuiderzee komt zo weer tot leven door dit inmiddels gekoesterde en omarmde erfgoed. Al in een ver verleden zijn uit die visserij immers het uitventen van vis en later ook van koek ontstaan. Een groot deel van de Spakenburgse bevolking leeft hiervan!

Weten waar je vandaan komt, maakt je sterker voor de toekomst.

Vaar jij op een van de schepen tijdens het grootste botterevenement van NL vanuit de Museumhaven Spakenburg, de Zuidwal?
Laat dan je gedachten eens gaan over het bovenstaande….
Wie weet wil je jouw (geldelijke) steentje bijdragen en meedoen aan dit monumentale project. Schrijf je sowieso snel in voor de Nieuwsbrief.

Donaties zijn meer dan welkom!
Kijk voor meer info op: www.museumhavenspakenburg.nl, kies eerst ‘steunen’ bovenin het menu en kies dan ‘doneren’ daaronder.
Word jij ook donateur? Of word je misschien wel sponsor?!
Interesse? Participeer dan in ieder geval! Elke inzet is van belang!